Viborg historie


En tobakslærlings erindringer


Thorvald Vognsen var lærling hos tobaksfabrikant Krogh i årene 1897-1901. På disse lydklip fra 1964 fortæller han om sine unge år i Viborg.

Første del - barndommen

Det første lydklip omhandler Thorvald Vognsens barndom i Viborg.

Indledningsvist bliver der fortalt om faderens arbejde for statsbanerne i Viborg. Vi hører bl.a. om brændevinens rolle for tidens arbejdsfolk, og om Vognsenfamilien, der var afholdsfolk. Thorvald Vognsens fader var en del af arbejderklassen, men alligevel Højremand. Hans Højretanker blev udfordret af den voksende fagforeningsdannelse og det spirende Socialdemokrati.

Thorvald Vognsen fortæller også om barndommen på familiens lille landbrug samt sin skoletid. Her hører vi om skoleforstanderen og om kampen mellem borgerkaninerne og friskallerne - Viborgs borger- og arbejderdrenge.   

Anden del - Tiden som lærling

Lydklip nummer to handler om Thorvald Vognsens oplevelser som lærling hos tobaksfabrikant Krogh.

Som 14-årig blev Thorvald i 1897 lærling hos tobaksfabrikant Krogh. I fire år arbejdede han hos Krogh, som var en arbejdsgiver der forsøgte at tjene så meget som muligt, og derfor bl.a. havde flere lærlinge end svende.

Thorvald Vognsen fortæller også om den 13 år lange strejke og kampen mod skruebrækkerne. Vi hører om arbejderpressen, arbejdsforholdene og fagforeningen.

Efter endt uddannelse som tobakssorterer fik Vognsen i 1901 sit svendebrev, som han læser højt. På grund af strejken kunne han ikke fortsætte, men blev i første omgang ferieafløser for landposten. Herefter fik han bud fra fagforeningen om at komme til Göteborg for at arbejde.

Efter Viborgtiden

Efter tiden i Viborg tog Vognsen som fortalt til Göteborg, hvor han arbejdede som tobakssorterer i en årrække. Herefter kom han til at arbejde på Sjælland hos Hirschsprungs Tobaksfabrik. Disse fortællinger er også med på interviewbåndet, som kan høres på Viborg lokalhistoriske arkiv.Oprettet af: mikkel den 2008-04-01
Opdateret af: dan den 2008-12-02

Kommentarer

thorvald vognsen

jeanette lund jensen, rødovre


jeg vil gerne sige tak. thorvald vognsen er min oldefar på min mor`s side.
det var rigtigt sjovt at høre ham fortælle sin historie. jeg kan kun huske ham som en rigtig gammel mand, og kan huske at han havde et af de gamle høreapperter . vognsen plantet også et grandtræ til alle hans oldebørn i vestskoven. det var lidt om, hvad jeg kan huske, men har i brug for merer viden om vognsen,så er min mor en god fortæller.
med venlig hilsen jeanette

rart at læse om min oldefar

eva madsen, nuneaton, england


min mor brita er vognsen´s morfar. som børn hørte min søster else og mine brødre meget om vognsen. det er flot at se denne website med så meget om ham.Thorvald Vognsen (født 1883)

Afspil optagelsen
Første del af Thorvald Vognsens erindringer (18 min.)

Afspil optagelsen
Anden del af Thorvald Vognsens erindringer (15 min.)

Kommentarer
Vil du skrive en kommentar?
Skriv selv kommentarer