Viborg historie


Mordet i Finderup Lade


Mordet i Finderup Lade er en af de mest kendte beretninger fra Danmarkshistorien. Den 22. november 1286 på Sct. Cæcilie nat 1286 blev Kong Erik Klipping myrdet i Finderup Lade sydvest for Viborg. Mordet skete under en jagtudflugt, hvor kongen søgte ly i laden, hvorpå han blev overrumplet af ukendte drabsmænd. Erik Klipping blev fundet død med i alt 56 knivstik. Man forsøgte at finde morderne, men motivet for mordet og mordernes identitet blev aldrig opklaret. Erik Klipping blev begravet i Viborg Domkirke. I dag kan man se mindekorset i Finderup der blev skænket af Thor Lange i 1891 i anledningen af 650 års dagen for mordet.



Oprettet af: dan den 2010-05-05
Opdateret af: dan den 2010-05-05

Kommentarer

Kapellet?

Hermes Stub, Viborg


Jeg har læst at der skulle være opført et kapel på det sted Erik Klipping blev myrdet?
Er der nogen viden om det kapel?
Hvordan så det ud?
Hvornår blev det revet ned?
Lå det der hvor mindesmærket er i dag?

akkak

kaka, kaka


kakakafjfk

Hvem?

Maria, Aalborg


Min morfar har fortalt mig, at det skulle være min mormor tip tip tip osv. oldefar, som har slået Erik Klipping ihjel. Men i siger, at drabsmanden er ukendt? Ved I ikke hvem det er?

Lidt oplysninger.

Morten Nielsen, viborg


Hejsa begge.
Nu skal jeg ikke sidde her og spille klog. Men har gået med detektor derude igennem flere år nu, og dermed selvfølgelig researched meget i emnet. Erik Glipping/Klipping blev myrdet underen jagt d 22 november 1286(Sct Cæcillienat) Efter at have søgt ly i en lade(En lade, der er endnu ingen beviser eller konkrete ideer om HVOR det præcis var. Det er gået tabt igennem generationer.) Men der har været snak om den har lagt bag den gamle brugs(ingen fund ved udgravning), andre mener under kirken(Passer dog ikke med kirkens opførelses tid, vinduer og stil peger på 1000-1100 tallet. MEN Erik´s gerningsmænd vidste man ikke hvem var, men 9 mænd(
Grev Jakob af Halland
Stig Andersen der var Eriks marsk og blev regnet som bagmanden
Ridder Peder Jakobsen
Ridder Peder Porse
Ridder Niels Hallandsfar
Ridder Niels Knudsen
Væbner Rane Jonsen
Væbner Aage Kakke
Væbner Arved Bengtsen, der blev beskyldt for at have ført kniven blev fundet skyldige i enten for at ha ført kniven(56 stik), andre for meddelagtighed, og sidst men velkendt Stig Andersen(Marsk Stig). Dommen blev fældet over de 9 mænd ved danehoffet i Nyborg.
De blev alle dømt fredløse og flygtede til Norge, hvor de ventede på en passende lejlighed til at vende tilbage.

Striden om de dømtes uskyld og motivet til mordet har været diskuteret lige siden. Den mest udbredte forklaring er, at stormændene var utilfredse med kongen og ikke brød sig om, at han blev stærkere. Det er foreslået, at Erik Klipping skulle have krænket marsk Stigs hustru, og at det skulle være motivet til mordet. Den forklaring var i romantikken den mest fremtrædende.
Det er også blevet foreslået, at den egentlige bagmand aldrig blev dømt, da han havde magt til at dømme en uskyldig og selv gå fri. Hertugen af Sønderjylland, den norske konge og dronning har været nævnt.
Da Erik Klipping døde, blev hans ældste søn Erik Menved konge. Han blev rådgivet af Hertug Valdemar.
Tilbage til nutiden.. Korset er sat symbolsk udfra hvor der var plads og udfra hvor man havde over en kop kaffe bestemt at det var der. Ingen hold i det eller optegnelser.
Håber det dækker tingene nogenlunde. En sidste tilføjelse : Detektormæssigt er det tætteste på Erik Glipping/Klipping vi er kommet er en fin fransk mønt fra 1294, Men den kan jo logisk nok først være tabt senere. Men ret tæt på!
Venligst Morten Nielsen

Hej

Anonymous, Whoknows???


Hej Jeg er sej. Mvh anonymous

Lars Graadal, Ebeltoft


Hej!

Man skriver her at Marsk Stig og hans kumpaner flygtede til Norge. Det gjorde de måske, også som det indikeres midlertidigt. For det er et faktum, at Marsk Stig, med en større gruppe fredløse bosatte sig på øen Hjelm, uden for Djurslands sydlige næsetippe. De opbyggede et eget lille samfund derovre, var selvforsynende, og prægede til og med egne mynter, af hvilke senere er fundet på øen.

finderup lade

susanne buchardt, glostrup


Mordet i Finderup lade fandt sted i 1286. I 1891 blev finderup-korset rejst, 650 år efter. Hvordan hænger det sammen? Hilsen susanne




Finderup -korset tegnet af arkæolog J. B. Løffler

Kommentarer
Vil du skrive en kommentar?
Skriv selv kommentarer