Viborg historie


Skovgaard Museet


I 1935 blev der afholdt en udstilling i rådhusets festsal. Udstillingens indhold var den lokale kunstner Joakim Skovgaards efterladte skitsebøger, studier og udkast til malerier og andre arbejder. Årsagen var, at byen ønskede at hædre Joakim Skovgaard, der i årene 1901-1906 havde arbejdet på udsmykningen af den nyopbyggede Viborg Domkirke. Udstillingen på rådhuset blev grundlaget for det netop stiftede Skovgaard Museum, som kom til at rumme værker af hele kunstnerslægten Skovgaard samt malere fra kredsen omkring den.

Skovgaardfamilien havde givet sin store samling som gave til byen på betingelse af, at samlingen skulle ophænges i "passende ramme". Disse værker skulle nu indsamles til museet, der først åbnedes i 1937. Museet rådede i starten over den gamle, lille telegrafbygning, der lå ved siden af Stiftsmuseet i Domkirkestræde. Man måtte køre på lavt blus, for tilskuddene var ikke store.

Det begyndende økonomiske opsving omkring 1960 gav byen større økonomiske handlefrihed, og den nye museumslov fra 1958 åbnede ligeledes op for forandringer for museet. I 1962 blev Harald Ditzel ansat som leder af Skovgaard Museet, der samtidigt flyttede til Samuel Gerbers Gård, Sct. Mogens Gade 3. I 1981 løstes museet pladsproblemer. Viborg Stiftsmuseum flyttede fra det gamle rådhus ved Domkirkestræde til dets nuværende placering på Hjultorvet, og Skovgaard Museet rykkede ind i den smukke, gamle rådhusbygning på Domkirkepladsent.

Skovgaard Museets samlinger belyser kunstnerslægten Skovgaards historie, Domkirkens historie og maleriets , billedhuggerkunstens og kunsthåndværkets historie i Danmark fra 1830 til 1960.

Skovgaard Museets grafiske samling, der er åben for studiebesøg og rummer tegninger og grafik fra 1800 til i dag, kan ses ophængt på mere end 20 steder i Viborg.

Af Mikkel Kirkedahl Lysholm NielsenOprettet af: Mikkel Kirkedahl Lysholm Nielsen den 2006-01-19
Opdateret af: dan den 2008-12-02
Kommentarer
Bliv den første til at skrive en kommentar til dette emne.
Skriv selv kommentarer