Viborg historie


Sct. Kjelds Brønd


Sct. Kjelds Brønd blev skænket til Viborg by som gave af stiftamtmand Howard Grøn i anledning af dennes sølvbrullyp i 1914, og er opkaldt efter den Sct. Kjelds brønd, der i sin tid befandt sig under krypten i Viborg Domkirke. Den nye udgave er udført i fransk kalksten af billedhuggeren Anders Jensen Bundgaard og er placeret på en bund af granit på Nytorv - eller Axeltorv, som er Nytorvs tidligere navn, og som det på giverens ønske blev kaldt i den indhuggede inskription, som lyder: Sct. Kjelds Brønd opført d. 8. Marts 1914 paa Viborg Axeltorv.
På hvert af brøndens tre hjørner troner et stiliseret egern ovenpå et vandspyende fiskehoved. Adspurgt indrømmede arkitekt Kiørboe, der stod for værkets arkitektoniske udformning, at egern næppe var synderligt karakteristiske for Viborg, men tilføjede at "det er sådan et hyggeligt dyr". Og da der i 1914 stadig var livligt torvemarked, var tanken den, at brønden også skulle have en praktisk funktion, således at konerne kunne skylle deres grøntsager i vandet; egernene skulle så skue ud over alt det grønne.

Sct. Kjeld

Sct. Kjeld, der har lagt navn til brønden, blev domprovst i Viborg i første halvdel af 1100-tallet. Kort efter hans udnævnelse udbrød der brand i byen, og da ilden begyndte at true Domkirken, steg Kjeld op i Domkirketårnet og bad så inderligt, at branden standsede.
Efter hans død d. 27. september 1150, begyndte der at ske mirakler ved hans grav, og folk valfartede til for at blive helbredt. Derfor blev Kjeld kanoniseret af pave Clemens III i juli 1189, og han er blevet Viborgs skytshelgen.Oprettet af: Lærke Pedersen den 2005-08-24
Opdateret af: dan den 2008-12-02
Kommentarer
Bliv den første til at skrive en kommentar til dette emne.
Skriv selv kommentarer