Viborg historie


Viceskoleinspektør, politiker Ditzel, Meta Katrine Nedergaard


Født: 1910-10-06 -- Død: 1999-06-16

Meta Ditzel blev uddannet lærerinde ved Th. Langs Seminarium i Silkeborg i 1931, men fortsatte med at videreuddanne sig i årene herefter. I 1934 blev hun ansat i skolevæsenet i Viborg. Her blev hun overlærer i 1950, og var viceskoleinspektør fra 1957-1980. Fra 1968 til 1975 var Meta Ditzel folketingsmedlem for Det Radikale Venstre. Her spillede freds-og sikkerhedspolitik en stor rolle.

I den brede offentlighed blev Meta Ditzel kendt som forkæmper for samfundets svage grupper. Særligt markerede hun sig på ungdomsområdet, kvindesagen og fredssagen samt det sikkerhedspolitiske område. Hun var derfor aktiv i Dansk Kvindesamfund, Kvinder for Fred og flere fredsorganisationer. Meta Ditzel var en ivrig skribent. Bogen ”Den offentlige mening og fredsbevægelsen” fra 1983 er nok hendes mest kendte bog, men allerede fyrre år tidligere skrev hun romanen ”Thi Adam dannedes først” om den moderne kvindes splittelse mellem ægteskab og karriere.

Privat blev Meta Ditzel i 1941 gift - og senere igen skilt fra - med en anden markant Viborgenser – Harald Ditzel, som var leder af Skovgaard Museet.

Af Mikkel Kirkedahl Lysholm Nielsen

Kildemateriale

Personarkiv, Viborg Lokalhistoriske ArkivOprettet af: Mikkel Kirkedahl Lysholm Nielsen den 2007-12-05
Opdateret af: mikkel den 2008-01-23

Kommentarer

Meta Ditzel

Karin Bang, Herning


Bruger-uploadet billede
Min mor, Meta Ditzel, blev valgt ind i folketinget på et tidspunkt, hvor det gik rigtig godt for de radikale. Hun var opstillet i Århus, hvor også Hilmar Baunsgaards bror og Ebbe Kløvedal Reich var opstillet. Alle regnede med, at det ville blive de to herrer, der blev valgt ind, og da telefonen ringede hjemme hos os sent på valgaftenen, og det blev sagt, at det så ud til, at min mor var valgt, tog vi det overhovedet ikke alvorligt, men gik i seng. Næste dag viste det sig, at hun havde slået Ebbe Kløvedal, og det vakte nogen opsigt. Jeg var selv med min mor rundt til valgmøder, bl.a. på skoler og gymnasier, hvor også repræsentanter for andre partier deltog, og flere steder, hvor der blev holdt prøvevalg blandt eleverne, var min mor til min store overraskelse den, der fik flest stemmer. Hun var faktisk rigtig god som taler, frisk entusiastisk og overbevisende.

mag. art., fagbogsforfatter

Karin Bang, Herning


Jeg synes, det skal med, at min mor som folketingsmedlem også slog et slag for sigøjnerne. Hun inviterede endda en flok ind på Christiansborg. Det var aldrig sket før, og det var noget, som folketingsbetjentene aldrig glemte, men altid mindedes, når hun mange år efter besøgte Folketinget.


Kommentarer
Vil du skrive en kommentar?
Skriv selv kommentarer